Saturday, 18 June 2011

excident teruk...

 pada suatu pagi...Abu sedang duduk berehat di depan garage rumah die memikirkan sesuatu...

A  : isshhhh ( dengan muka risau n xberkata apa-apa )

Tiba-tiba Mak Senah jiran sebelah yang sedang menjemur kain...menegur beliau...

Mak Senah : Kenapa ko Abu??
Abu : excident Mak Senah...excident...sy nmpak tadi...teruk tu...kmfm mati org tu... ( muke mmg cuak..)
Mak senah : kat mana? Laki aku keluar nii..( risau..)

Abu diam dan xberkata apa-apa...

Mak Senah : abuuuu~!!!! aku tanye nii...mane excident nye? kt lorong depan tu kee..?
Abu : tak...xingt ape nm tmpt tu...
Mak Senah : haaiiihhh ko ni....ingtkan laa....( pgg bakul smbil bersila depan abu)

Tiba-tiba Cek som jiran sebelah kanan pun kua rumah...

Cek som : ape bising-bising...aku dgr Abu kate ade excident??? Kat mane Abu??

Abu : kat corner...
Cek som n Mak senah : cornerr maneerrr~!!!!

Abu anggkat muka lalu memandang kedua-dua makcik itu...

Abu menuju ke corner pasu bunga tepi keretanya...lalu menyangkung...

Abu : nii...semut ni...berlanggar sesama sendiri...kmfm mati ni...(nada sedih)

Cek som dan Mak senah terus meyumpah seranah si Abu sbb pagi-pagi dah wat lawak bodoh..

Thursday, 16 June 2011

:: AISHITERU ( MENUNGGU) ::








 Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu
Sesuatu yang sangat sulit tuk ku jalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang ku berpikir cari penggantimu
Saat kau jauh di sana
[*]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku
[**]
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu ku curiga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan
Saat kau jauh di sana rasa cemburu
Merasuk ke dalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan
Ulang [*][**]
Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
Oo.. uoo.. lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai di sini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Ku mohon kau kembali
Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo
Ulang [*][**]
Wo wo wo.. a a ai aishiteru

Wednesday, 15 June 2011

Rahsia Pergerakan Badan

- Semua tubuh bergerak kanan dan kiri atas alamat melihat  
   indah2 suatu pula hampir ajal atau
- Tengah kepala bergerak alamat beroleh kebajikan.
- Jika ubun2 alamat menjadi menteri atau raja atau beroleh 
   harta banyak, orang pun kasih akan dia.
- Kepala kanan alamat barang pekerjaan beroleh untung
- Kepala kiri alamat akan sakit padahnya
- Semua kepalanya alamat beroleh sukacita
- Dahinya alamat beroleh ilmu lagi beroleh harta yang halal.
- Tengkok bergerak alamat banyak orang kasih kepadanya.
- Kening kanan alamat bahagia akan datang.
- Kening kiri lagi bertemu dengan kekasihnya.
- Kelopak mata kanan yang atas alamat beroleh hartanya di 
   bawa oleh keluarganya dari jauh.
- Kelopak mata kiri yang atas alamat beroleh harta di bawa 
   keluarganya jauh ia membawa untung.
- Kelopak mata yang bawah alamat akan menangis.
- Kelopak mata kiri yang bawah alamat jauh daripada bahaya 
   /duka dan berlayar.
- Ekor mata kanan yang atas alamat jauh daripada penyakit.
- Ekor mata kiri yang atas alamatnya terlihat dengan orang di 
   kasihi.
- Ekor mata kanan yang bawah alamat meliht orang datang 
  dari jauh.
- Ekor mata kiri yang bawah lamat sakit .
- Jur2 mata kanan alamat sakit.
- Jur2 mata kiri alamat kasihi orang.
- Biji mata kanan alamat menangis akan sakit atau mati
- Biji mata kiri alamat sakit.
- Hidung kanan alamat jauh daripada bahaya / penyakit atau 
   orang akan memberi rezeki yang halal padanya.
- Hidung kiri alamat akan berbahagia dan bertemu dengan 
   kekasihnya.
- Semua hidungnya alamat berkasih sayang dengan kekasihnya.
- Pelipis kanan alamat mati / kematian.
- Pelipis kiri alamat aman hatinya
- Telinga kanan alamat mendengar khabar yang baik dan 
   beroleh sukacita dan menang ke atas musuhnya
- Anak yamin kiri bergerak alamat orang datang tetapi orang
   itu daripada sabiqoh datangnya
- Pipi kanan alamat panjang umurnya lagi memakai bauan
- Pipi kiri alamat bebas daripada sakit lagi tenang hati
- Bibir yang atas alamat akan berkelahi dengan sesama lelaki 
   tetapi segala keluarganya kasih akan dia
- Bibir bawah alamat demikian juga
- Kedua2nya bergerak alamat makan minum dan memaki
- Jur2 bibir kanan alamat berkelahi
- Jur2 kiri alamat mendengar yang baik lagi beroleh 
   kirimannya atau ilmu
- Lidah alamat makan minum tetapi berkelahi
- Anak lidah alamat huru hara
- Gigi alamat suka citanya
- Dagu kanan alamat bertemu dengan orang kaya
- Dagu kiri alamat beroleh pengetahuan
- Semua dagu bergerak alamat beroleh pekerjaan yang baik / 
   pekerjaan raja2
- Leher kanan alamat huru hara
- Leher kiri alamat bebas daripada penyakit
- Semua leher bergerak alamat demikian juga atau beroleh 
   kebajikan
- Bahu kanan beroleh harta yang banyak tetapi berkelahi 
   dahulu
- Bahu kiri alamat orang mahu berbuat jahat tetapi kita di 
   muliakan orang
- Lengan kanan bergerak alamat beroleh kebajikan
- Lengan kiri alamat berjumpa dengan sahabat yang baik dan 
   beroleh suka cita
- Siku kanan alamat memegang emas dan beroleh suka cita
- Siku kiri alamat demikian – kata setengah alamat di kasihi   
   orang
- Hati tangan kanan alamat memegang emas – kata setengah 
   alamat di muliakan orang ramai
- Hati tangan kiri alamat beroleh emas / harta lagi untung
- Ibu tangan kanan alamat beroleh harta orang dan di 
   muliakan orang – kata lain alamat kematian
- Ibu tangan kiri alamat jadi penghulu
- Telunjuk kanan alamat berkelahi – jika pada 5 haribulan haji 
   alamat mati / kematian
- Telunjuk kiri alamat di muliakan orang dan beroleh 
   kebesaran tetapi sakit dahulu
- Siku jari kanan bergerak alamat berkelahi
- Siku jari kiri alamat beroleh kebesaran tetapi sakit dahulu
- Jari manis kanan beroleh harta lagi suka cita
- Jari manis kiri segera beroleh emas / perak / perempuan 
   yang cantik
- Belikat kanan alamat cita2nya tercapai
- Belikat kiri alamat akan sangat
- Lambung kiri bergerak alamat percintaan
- Belakang beroleh bahagia tetapi sakit dahulu
- Belakang kanan alamat orang datang
- Belakang kiri alamat orang jahat percintaan
- Lambung kanan alamat percintaan
- Perut kanan alamat beroleh rezeki banyak
- Perut kiri alamat menteri akan datang
- Pinggang kanan alamat kebajikan datang
- Pinggang kiri alamat beroleh anak / harta
- Usus kanan alamat beroleh anak
- Usus kiri alamat beroleh anak / harta
- Dubur beroleh untung / rezeki halal
- Hati kanan alamat duka cita
- Hati kiri alamat sukacita
- Pusat bergerak alamat beroleh harta banyak
- permulaan jejak kanan bergerak alamat dekat akan berjalan
- permulaan jejak kiri alamat tenang hati beroleh rahmat
- Pirus kanan alamat ada orang cintai kita
- Pirus kiri alamat nauri orang isterinya atau berbuat zina
- Semua pirus bergerak berlekang ( berselang seli ) alamat 
   isterinya berbuat zina
- Bahu kanan bergerak alamat ia bertemu dengan kekasih dan 
   beroleh kekayaan
- Ari2 bergerak keduanya alamat beroleh perempuan
- Pangkal perus berkeliling alamat akan beristeri / 
   berbuat zina
- Pintu kanan alamat akan duduk lama / orang datang pada
   kita
- Pintu kiri bergerak itupun demikian tetapi kita beroleh 
  permainan yang baik
- Paha kiri bergerak alamat beroleh kebajikan / orang 
   membawa emas pada kita
- Paha kanan alamat berjumpa dengan keluarga yang jauh / 
   berjalan jauh
- Lutut kanan alamat beroleh darbia
- Lutut kiri di hormati orang
- Betis alamat berkelahi sesama lelaki
- Betis kiri beroleh harta
- Pergelangan kaki kanan alamat beroleh darbia
- Pergelangan kaki kiri alamat tidak untung jangan di carinya
- Kura2 kaki kanan beroleh kebajikan
- Kura kiri berjalan jauh – kata setengah pula sakit
- Mata kaki kanan almat berjumpa dengan orang datang dari
   jauh
- Mata kaki kiri alamat mendengar berita baik
- Ibu kaki kanan alamat mendengar berita kematian
- Ibu kaki kiri berjumpa dengan orang pergi lama akan datang
- Telunjuk kaki kanan alamat akan sakit
- Telunjuk kaki kiri berbahagia
- Siku jari kaki kanan alamat beroleh pekerjaan yang baik 
   tetapi berkelahi dahulu
- Jari manis kaki kanan alamat bertemu dengan orang mencuri      
   benda kita
- Kelingking jari kanan berkain baru / barang kehendaknya
- Kelingking kaki kiri alamat sakit hati
- Tumit kanan bergerak kehilangan
- Tumit kiri pun demikian
- Tapak kaki melihat orang yang baik perangainya
- Hati kaki kanan alamat suka cita
- Hati kaki kiri alamat berjalan

SUMBER DI EKSTRAK DARI KITAB TAJUL MULUK

*p/s : aku pun xsure bende ni betol ke tidak....korang ade ape-ape nk share? 

man with actions...

malam ni aku sangat happy dengan cara die layan aku...walaupun die tak sehat n tengkuk bengkak akibat mandi air terjun dgn kawan2 lelaki die..tu la...mandi ganas sangat...die xpernah cakap I LOVE U...I MISS U..I NEED U...tp action2 die...memang nampak LOVE...MISSED...NEED..tp lumrah perempuan mesti nak dengar sweet2 thing kan..tp tu la yang aku susah sangat nk dapat dengar dari die...haaiiihhh...

die  : kite simpan lah sweet words tu time kite dah jadi husband n wife..lagi bermakna...kan...=)
aku : tapi saya nak gak dengar sekali sekala...
die  : xperlu kata-kata.action pun dah ckup...(die pandang je muka aku)

so sini aku nk kongsi sikit lelaki yang jenis bukan tabur ayat-ayat manis tp perbuatan die tu memberi 1001 makna...jom bace...

1. sakit...demam..tp sanggup datang jauh2 n thn sakit semata-mata nk tmn kite makan...n ajak 
    keluar..
    (mknenya die nk kite ade sntiasa tuk die n die akan buat bnde yg same tuk kite..die nk tgk kite.rindu 
    la tu)

2. xboleh tgk ade lelaki lain dtg dekat ng kite...cepat2..die msg n suh kite pndang hp bkn laki tu..
    (mane blh~!! klu kite dah jadi hak die...no entry for laki lain...jeles laa tuu..)

3. kite org t'akhir die akan cari jika sume masalah xsettle2..sbb die SAVE THE BEST FOR THE   
    LAST..
    (die nk cari penyelesaian sndiri dulu...sbb xnk kite serabut..die sayangkan kite...tp last2 die cari 
     jugak sbb die nk kongsi same2 ng kite..)

4. die xnk kluar...kol pn jarang...sume bende xkene...sbb...
    (die xcukup cash...die xnak kite susah dgn die...die nk bg mcm2 kt kite tp keadaan xmengizinkan...so
    dia akan down dan cari sebanyak duit tuk kite..sbb die nk lengkapkan ape kite xade wpun kite 
    xmintak.)

5. nk gi mana2 buat ape...kene inform awal2..plg lwt a day b4..ibarat anta proposal laa...gituuu
    (die nk tahu ape kite buat..klu nk bbelanje..die akan spare duit...klu nk jnjalan..die akan
    hantarkan....sayang punye pasal...mesti la take care abis2..)

6. bile kite gi jauh dari die...blm kua umah lagi die akan tanye " bl nk balik sini?"
    (die rindu kalau kite jauh2...die nk kite ade dekat ng die je...)

7. die xakan hadiahkan bnde2 mewah...die akan bg bnde yg kite xjangka..n die wat xtahu je bl kite 
    ckp nak tu ini..
    (die nk kite tahu yang die cintakan kite dan nk susah senang same2..die akan pk jln tuk dptkan 1 item
    tuk kite simpan n pakai...xkire la bnde ap pun..mcam bra ke..(hahaha..asal? xcaye??)

*p/s : ni sume berdasarkan pengalaman aku...korang ade bende lain nk share?? jom la share...huhuuu...

Tuesday, 14 June 2011

decorative bilik yang creative..

 nak bagi bilik ni kt gorge of the jungle laa..
 place : tokyo, jepun. * style kan dwg ni??
 bilik anak gorge of the jungle ni kot..
 ni kalau main kejar-kejar kmfm tergolek2 nii..
 cinderella a.k.a cinda Rela..*rela tgolek2 nanti nk turun katil..
ingat telor mata xley wat carpet kee??

website free downloader bakal disekat...




  • warez-bb.org

  • thepiratebay.org

  • movie2k.to

  • megavideo.com

  • putlocker.com

  • depositfiles.com

  • duckload.com

  • fileserve.com

  • filestube.com

  • megaupload.com


  • p/s : adeeeehhh ssh la gini.... :( sume nk sekat...macam ni ape gune ade internet? 

    Hadiah Yang Selalu Perempuan Impikan Daripada Lelaki

    memandangkan birthday aku semakin hampir...so aku nk share la sikit...hehehehee..



    Selalu kalau dah tiba harijadi 'si dia', mesti kaum lelaki ni akan gelabah dan persoalan macam ni selalu akan bermain kat minda. 'Nak bagi apa? Bagi ni ok tak?' Dan macam-macam lagi soalan yang kadang-kadang bagi lelaki ni remeh temeh je. Tapi apabila dah mula berpunya, mulalah pening lalat. Sampai ke dalam internet dicarinya. Itu pasallah kau boleh baca entri aku ni. Hehe....Tapi tak apa, buat apa nak gelabah-gelabah, lelaki sejati kena cool je. Bagi apa-apa pun perempuan tak kisah, asal ikhlas. Tapi ada benda yang selalu perempuan nak sangat daripada lelaki. Nak tau apa? Ini dia....

    ********************

    CINCIN/ RANTAI
    Kebanyakan perempuan memang mengharapkan kaum laki ni bagi ni. Sebab apa? Sebab benda ni bawa maksud yang mendalam apabila diberi pada dia. Tapi sebab itu jugaklah kalau boleh cuba elakkan daripada bagi cincin/ rantai ini kerana sesetengah perempuan akan mengganggap kau memberi harapan tinggi kat dia yang kau akan peristerikan dia. Kalau jadi tak apalah, kalau tak jadi? Menghancurkan harapan tu tak elok der apatah lagi bila kau bagi harapan setinggi gunung everest. Jadi, kalau boleh cuba elakkan. Bagi waktu hari pertunangan/ pernikahan kan lebih bermakna. 



    ANAK PATUNG
    Anak patung bukan sebarang anak patung, anak kepada bapak patung punya. Perempuan ni walaupun dalam kelembutan, masih ada ganasnya. Kalau tak percaya cuba bagi anak patung yang bersaiz besar atau bapak besar. Mesti bila dah dapat tu, mula-mula dia akan peluk. Lepas tu peluk kuat lagi, kuat lagi, kuat lagi dan akhirnya segala skill wrestling dia bantai kat anak patung tu. Lagipun kalau diorang tak dapat peluk pakwe diorang, dapat tidor peluk teddy bear pun jadilah...Tapi pastikan tanya dulu suka teddy bear saiz macam mana. Sekali dah beli tak suka pulak sebab dia takut besar sangat nanti hidup. Dan jangan pulak kau tanya tu nampak sangat nak belikan, tak supriselah gitu (jangan beli patung kobau pendek).



    GURL STUFF'S
    Yang ni termasuklah dalam kategori pakaian, kasut ataupun dalam bahasa pendeknye, sesuatu yang dia harap dapat ada. Kiranya korang jadi pari-pari yang menunaikan hasrat dialah gitu. Dan benda biasa yang dia harapkan tak lain ialah handbag atau kasut. Jangan terkejut kalau barang yang diidamkan tu berharga seperti seekor kambing sebab dah nama pun diidamkan. Kalau setakat murah-murah tu baik dia beli dekat pasar malam je ye tak? Jadi, pastikan poket tu ada duit yang berlebihan tak tahu nak buat apa, selalu sepah-sepah duit tu baru beli benda ni. Tak digalakkan bagi yang menggunakan barang ni untuk mengurat. Sebab kalau tak dapat dia, nanti mulalah mengungkit.



    MASAKAN
    Benda yang bagi biasa bagi lelaki tetapi luar biasa bagi kaum hawa. Tak payah nak habiskan beratus-ratus ringgit semata-mata nak bagi dia happy. Masak je nasi goreng ataupun kalau nak grand sikit masak beef stick lepas tu buat candlelight dinner. Pergh... Mesti dia cair...Tak caya cubalah. Mesti dia terliur nak rasa. Tak sedap tak apa, yang penting sendiri buat.





    HANDMADE
    Sama jugak seperti kat atas, tapi yang ini lebih kepada kraftangan. Buatlah benda-benda yang simple je. Contohnya? Korang beli satu botol, lepas tu buat star yang mana setiap satu star dalam tu ada tulis 'I LOVE YOU" atau apa-apa perkataan yang romantik. Jangan pulak korang tulis benda yang merepek. Romantik sikitlah bro~~~Lepas tu nanti kalau bosan-bosan atau sedih mesti dia akan bukak botol tu kira berapa banyak starlah, baca balik apa yang korang tulislah...Betoi....Tak tipu...






    PERHATIAN
    Akhir sekali, yang paling mudah tak perlu keluarkan duit langsung ialah perhatian korang terhadap dia. Macam mana kau selalu hargai dia, setia pada dia, ambil perhatian bila dia cakap dan ambil berat pasal dia dah cukup. Tak guna kalau couple tapi dia je yang syok sendiri. Apabila dia call, korang boleh tak angkat handset yang kat sebelah je sebab dah leka dengan dota. Lupakan sekejap dota tu der, kalau rasa awek korang tu mengganggu, maksudnya korang belum bersedia nak bercinta ni okhey? :)

    ********************

    Kesimpulannya, tak perlu beli benda mahal-mahal. Perempuan sebenarnya suka pemberian ikhlas daripada seorang lelaki yang dicintai. Beli benda-benda yang selalu dia guna pun dah orait...


    P/s: Betul ke apa yang aku fikir ni? Ke korang(ladies) ada nak tambah apa-apa? Barang atau pendapat?


    Read more: Akal VS Emosi: Hadiah Yang Selalu Perempuan Impikan Daripada Lelaki 

    benda-benda yang pelik dan tak masuk akal

     haaaahhh....ok gk wat kete aku cmni nanti..comel...
    ni ape hal pulak?? 
     klu aku kawin...mau ttup mata aku klu gini la bulu mata palsunyaa...
     style la bag ni...sape design?? aku nk belii~!!
     eeee~!!! ape punye design~!!
     agak2 klu aku kua bawak beg ni ade perogol ikut x?? muahahaha
    kesian la pempuan nii....

    Sunday, 12 June 2011

    Otak Lelaki...ape sebenarnya diorang ni pk ek???


    Tak akan sama dengan otak wanita,kenapa?sebab lelaki nie makhluk yang pelik,bila korang merajuk diorang nampak korang "cute la bila merajuk" padahal korang rasa macam nak sumbat wedges(aku baru taw wedges tu apa,mati2 aku ingat kentang KFC) dalam mulut si lelaki.
    Walaupun korang rasa dia tak amik kisah,tapi dia cemburu wooo,siap silap2 dia buat meeting dengan kawan-kawan jantan korang bagi warning jangan kacau korang,tapi semua tu dia tak tunjuk sebab perasan diri cool.
    Sekarang nie,peranan korang,sebagai wanita pulak untuk faham isi hati seorang lelaki yang keras kepala/lembut/sensitive/ dan yang anginnya pasang surut(bukan penyakit pasang surut,mintak simpang,nak anak kembar nie.hahahah)

    SUAMI / TEMAN LELAKI

    1. SIBUK
    Bila dia sibuk , JANGAN merengek2 minta dilayan...seboleh-bolehnya , JANGAN GANGGU waktu kerja nya...Mereka ada tanggungjawab..mereka perlu FOKUS...Its not that he's there for you 24 hours.Tapi bila dia cakap dia nak tengok muka korang,sebab rindu,layan,jangan cakap malas nak jumpa,kang dia fedup,baru tergedik-gedik cakap nak jumpa.



    2. EGO
    Ok..most of guys,,memang dorang ego dalam sesetengah perkara. tapi bila korang sedar yg dorang tengah ego, JANGAN MEMPERSOALKAN keegoannya sebab lelaki susah utk mengaku yg dia ego. Usually, dorang cakap " tu bukan ego, tu tegas "

    3. ROMANTIK
    Aww..sapa yg tak suka lelaki romantik ? tak normal lah wanita itu bila tak suka lelaki romantik..hehehe..bila dia romantik, be there for him..if dekat, ajaklah dia pegi pantai..bercerita tentang masa depan..cewahh..bila berjauhan, call him and say that U MISS HIM :)
    lelaki akan berasa lebih dihargai.Tak salah kalau perempuan yang bagi cokelat sekali sekala dekat lelaki or masakkan makanan untuk dia,jangan harapkan yang datang itu hanya dari lelaki.

    4. PANAS BARAN
    This one is danger..huhu..bila seseorang itu panas baran..jangan buang air liur untuk bertekak dengan dia..sebaliknya..save air liur anda dengan berdiam diri..
    " jangan campur minyak dengan api"
    faham kan..jadilah air yang menyejukkan hati orang,korang lawan pun comfirm tak kan menang,silap2 tanpa dia sedar tangan naik dekat pipi,ingat,marah tu sifat syaitan,lagi dia suka kalau korang bergaduh.

    5. PENAT
    For those yang bergelar isteri..bila suami penat..rajin2kan tangan utk urut badan suami..let him relax..jangan pulak bila dia penat balik kerja..korang membebel,jangan pulak sambil mengurut tu korang membebel sekali.
    " Abg, bil rumah kita tak bayar lagi"
    " Abg, tadi jiran sebelah buat gate baru"
    "Abg, malam ni kita makan luar keyh,,malas nak masak"
    yang tak kawin lagi jangan gedik pulak nak mengurut,hahaha

    6. PENTINGKAN DIRI SENDIRI
    Lelaki pentingkan diri sendiri bersebab,sebab utama ialah bila dia rasa tercabar dan dia rasa tak selamat dengan persekitaran,pernah dengar phrase "man on your own",memang kita harus ada sifat pentingkan diri sendiri sebelum orang lain,nak tahu kenapa?ok amik nie,kenapa dalam flight,if korang biasa naik,akan ada satu manual keselamatan yang berbunyi :
    "Bila mask oxygen keluar,sila pakaikan untuk diri anda dulu sebelum pakaikan untuk bayi anda"
    Lebih kurang macam tu,dengar macam gila selfish,kenapa tak nak pakaikan dekat bayi dulu?kan budak kecik tu,cuba fikir,kalau korang bagi pakai dekat bayi and at the same time korang yang lemas takde oxygen,then who gonna save the baby later?Sebab tu manual suruh kita pentingkan diri,selamatkan diri kita untuk selamatkan orang lain.

    7. MENGONGKONG

    " yang, abg tak nak sayang buat macam ni"
    "yang, jangan keluar rumah hari ni "


    OH NO...itu mengongkong namanya.
    apa nak buat , same as above..berterus-terang lah yg dia sedang over-react.
    Everything should be fine if kita luahkan apa yg terpendam dengan berhemah.
    Ingat,ada sebab dia tak bagi korang buat macam tu,jangan la sampai nak keluar rumah pergi kedai pun dia tak bagi,be rasional kenapa dia tak bagi dan jangan ingat semua tu over-react,its not over react,its just being protective,tapi kadang-kadang tak kena gaya caranya.
    8. BERSIKAP SELAMBA
    Tarik perhatian,ada sebab kenapa dia bersikap macam tu,maybe dah bosan tengok korang tiap-tiap malam tempek bedak sejuk banyak-banyak,cun lagi hantu kak limah balik rumah,pastu tiap-tiap hari berkembam dengan kain batik hadiah perkahwinan 15 tahun lepas,cuba sekali sekala pergi shopping beli lingerine ke,jaket kulit ketat ke(pakai dalam rumah jangan pakai dekat luar,nanti ramai yang ikut balik),hahaha.

    9. CURANG
    Bersebab,why?cuba tanya dengan dia,kalau dia kata "I dah bosan dengan you" then korang jawab "Alhamdulillah,nasib u cakap,i memang lama nak cakap macam tu jugak,tapi takut u menangis macam perempuan nanti",angkat kaki,dan blah..tengok sapa yang nak kejar sapa nanti..hahaha

    10. LURUS BENDUL/TAK KISAH
    Ramai lelaki yang lurus bendul ataupun jenis yang fikir satu-satu benda at the same time,jangan pulak korang rasa benda nie satu perkara yang.
    "Ini boleh bikin gua marah nie!aku cakap MACARON MACARON MACARON!bukan MACARONI!"(ini pun aku baru taw macaron tu bukan macaroni,nasib la aku aku tak kata tu sejenis tudung).
    Explain to them dan terangkan,sebab kadang-kadang korang pun tak perasan yang korang punya lurus bendul lagi menyakitkan,tapi relax jer dia layan.
    So jangan ingat lelaki ni susah untuk dibaca,senang dan mudah,hanya tanya dan korang dah tahu apa yg dia mahu,beza otak lelaki dan perempuan,perempuan 9 nafsu dan 1 akal tetapi lelaki 1 nafsu 9 akal.
    Banyak akai(nakal) tapi tetap sayang pada yang satu..

    Kalau rasa nak faham otak lelaki dan wanita,luangkan 10 minit untuk 10 tahun korang nanti.

    10 Perkara Yang Bf/Suami Susah Nak Buat




    Unless laki tu adalah lelaki yang benar-benar sayang korang dan boleh menjaga korang hingga ke akhir hayat.Ini apa yang dia patut lakukan if dia hargai seseorang,and vice versa aku rasa perempuan jugak harus buat macam nie,jangan nak harapkan lelaki sangat untuk romantik,lelaki bukan alat dan tools yang kerjanya kejar korang dan tawan hati korang.

    1.Selalu berkata benar walaupun pahit gila

    -Ini aku rasa agak susah bagi setiap lelaki,bukan takut untuk berkata benar,tapi masalahnya bila si perempuan kaki merajuk,asal lambat balas mesej sikit nak merajuk,asal lambat balik kerja sikit nak merajuk,bila perempuan tanya kepada si lelaki,lelaki akan jadi serba salah untuk berkata benar,nak kata lepak dengan kawan-kawan takut si perempuan merajuk,jadi terpaksa lah menipu cakap tadi dekat ofis bos buat meeting,kalau kroang nak lelaki bercakap benar,perempuan,tolong jangan ikut sangat perasaan merajuk emosi tak tentu pasal,give them some space,baru lah nak cakap apa pun tak takut.
    2.Selalu mencari masa untuk bersama dengan korang

    -Tak kira lah sibuk macamana pun pasti dia akan cuba message or call just to say hi atau bertanya "dah makan ke?" dan untuk kaum perempuan,dont ever try to make them to blend out their job and u,give them the space they need untuk kerja dan korang,jangan sampai nanti bila asyik nak sms,call,sampai kerja tergendala,balik rumah sampai bawak balik dengan kerja-kerja sekali.

    3.Bagi Kejutan

    -Tak tunggu untuk special day ataupun special occasion untuk bagi hadiah,tak kiralah walaupun hadiah tu dalam bentuk Tom Cat Menyanyi dan send dalam utube,walaupun dia menyanyi lagu Siti Nurhaliza sekalipun,appreciate them,jangan cuba untuk condemn usaha yang diorang buat,bukan senang lelaki nak buat macam tu,bila korang condemn,its like korang cuba jatuhkan ego dia.

    4.Lelaki Yang Peka

    -Bukan pekak dan buta tuli,lelaki yang mampu mengesan sebarang perubahan yang berlaku,korang cuba buat something new dengan pakai cekak di dahi,dan dia akan tegur "Kenapa Ayang nampak huduh harini" mean dia peka dengan perubahan korang,lelaki macam nie susah nak dapat,ingat sebarang teguran itu adalah ikhlas.

    5.Tak Pernah Buat Perbandingan

    -Antara korang dan wanita yang lain,walaupun kadang-kadang korang selalu cakap "wah hensemnya tubelawak","wah hensemnya Adi Putra" "Wah cute nya Justin Bieber".Dia akan tersenyum dan dalam hati dia akan sedikit terluka sebab korang dah buat perbandingan dia dan orang lain,tapi bagi si lelaki,dia tak pernah nak puji mana-mana artis ataupun blogger perempuan yang lain sebab bagi dia korang adalah yang tercantik dalam hidup dia,kalau dia tak pernah puji korang sekalipun,bersyukurla sebab atleast dia tak pernah cakap wanita lain cantik dari korang.

    6.Hormat

    -Lelaki yang hormat korang in every aspect,when u say something or when u think something,he will respects you,lelaki yang hormat bila korang perlukan space dan masa dan lelaki yang tak pernah cuba cabul kehormatan korang(hahahha ada ka?),ingat respect is not by gain,u earn it,so kalau nak lelaki respect korang,please do respect him too.

    7.Selalu Mencabar Korang

    -Mencabar korang untuk menjadi seorang yang better and the best,bukan bila dia dapat korang dia cakap "U dah terbaik bagi I,U tak perlu ubah apa-apa pun" its a NO!Lelaki yang berkarisma tinggi akan sentiasa cuba untuk memperbaiki korang,sedangkan Nabi pun nak kita jadi yang terbaik dari semalam,tak kan nak biarkan korang still sama sebab dah rasa diri korang terbaik?Lelaki yang hebat adalah lelaki yang selalu mencabar korang untuk jadi yang terbaik,of course in a good way la,bukannya 

    "WEI SENAH!AKU CABAR KAU KOKAK KELAPA NIE DENGAN GIGI KAU!ADA BRAN??"

    Itu Bf/Suami bodoh,kahwin dengan monyet lagi bagus.

    8.Yang Memaksa Diri

    -Untuk tidur di stesen petronas,kedai mamak 24jam, semata-mata perjalanan untuk jumpa korang jauh,yang tak pernah cuba mencari alasan untuk tidak berjumpa dengan korang ataupun bawa korang pergi honeymoon dengan anak-anak.Walaupun korang rasa mual dan muak sebab hari-hari tengok muka lelaki yang tak pernah putus asa dan positif dia buat korang rasa nak ketuk,hargai diorang,sebab bila dia tiada,korang akan kehilangan 'dunia' korang and it cannot be replace.Dia hanya mahukan yang terbaik untuk korang selagi ada masa dan waktu berasama.


    9.Yang Tak Kenal Erti Mengalah

    -Walaupun korang tension study or kerja,tapi dia tak pernah cuba untuk lepas tangan dengan tidak berada disisi korang,even usaha dia mungkin nampak macam bodoh tak kena tempat contoh dia keluar beli KFC ataupun Nasi Ayam Penyet sebab nak cuba ceriakan hati korang,Appreciate them.Mungkin bagi dia itu cara dia untuk cuba tenangkan hati korang.


    10.Yang Mendoakan

    -Korang dan Kesejahteraan Keluarga korang lebih dari diri dia sendiri,dan sentiasa teman korang setiap malam ,even untuk ucap sweetdream,selamat malam atau bacakan korang doa tido.

    pengkid dan gegirl

    ade staff couple ng pengkid....alaaahhaaiiii..swee
    eet gile lak dwg tuh...(^__^) pengkid tu plk "gentleman" sgt2...huuhuu...happy tgk dwg..(jeles pn ade...)
    mule2 aku xtahu lak die staff tu couple ng pengkid...sbb die comel sangat..suwitt sangat..soft sgt..keje rajin..sume la kt die...huhu...1day..ade "boy" cari die...aku ingatkan cari sape..rupe2nye cari staff tu...aku cam terdiam...tak terkata sebab selama ni aku ingatkan...staff ni perfect...kje n life ok...tp aku lupe....mn ade bende perfect dalam dunia nii...
    di pendekan cerita...pengkid ni ade gk la tetanye nama aku..asal mana...sume2la....yang staff ni cam jeles2 jeling2 la...last2 baru aku tahu diorang couple....
    adeeeehhhh....girl....ko dah comey...pndai kje..kesayangan boss...gaji pun blh thn..tapi...pengkid ko pilih?? huuu...

    tapi kan...pengkid tu baik la plk...aku plk yg terpikat jap tengok...hahahaha....( gile dah aku nii...)
    bkn ape."gentleman" die...lelaki sejati pun kalah weeiii~!!!....cmne tuuu??? sape nk terangkan???

    hahahaha....ni aku ade share pic pengkid n gegirl..tp ni bkn picture sebenar dwg...sbb kje aku xley pegang hp... :(

    (bkan picture sebenar...tp lebih kurang begini la mesranya puunn)....

    Isu golongan wanita membawa imej lelaki dan lelaki membawa imej wanita telah lama diperkatakan. Jika suatu waktu dahulu, wanita yang berperwatakan lelaki ini digelar sebagai tomboy kerana membawa imej lelaki, kini muncul pula golongan yang dinamakan sebagai pengkid dengan imej, penampilan dan perwatakan lelaki begitu juga penampilan golongan mak nyah dan pondan . Fenomena ini semakin menular dan berleluasa malah telah menjadi satu fenomena global di seluruh dunia. 

    Pengkid merujuk kepada gadis yang mempunyai penampilan fizikal mirip lelaki seperti berambut pendek dengan mengenakan jeans dan t-shirt. Daripada sifat pula, nyata terserlah sifat kelakian (kejantanan) pada golongan ini dengan imej macho sehingga ada yang merasakan bahawa diri mereka benar-benar seorang lelaki sejati. Pengkid cenderung untuk menjalinkan hubungan intim dengan wanita kerana daripada segi perasaan, nyata mereka amat berminat terhadap wanita sehingga tidak ada langsung perasaan dan keinginan terhadap lelaki. Yang nyata, golongan ini cuba menonjolkan identiti gender berlawanan daripada norma-norma boilogi dan sosial yang mereka miliki.

    Pengkid agak berbeza dengan tomboy, kerana tomboy hanya menampilkan imej kelelakian daripada sudut fizikal atau luaran sahaja seperti memakai jeans, t-shirt, bertopi dan berambut pendek sedangkan daripada sudut naluri dan perasaan, mereka tetap sama seperti perempuan normal. 

    Saturday, 11 June 2011

    gegirl yang mengarut..

    entah hape-hape la minah zaman sekarang....yang mudah touching tu 1 hal...yang cmburu BUTA 1hal...yang kuat beleter 1hal...tapi yang aku nk cerita ni YANG CEMBURU BUTA...( cocok mata jadi kasim selamat kang baru tahu~!) 

    al-kisah die cmni....aku keje sebagai sales assistant di butik pakaian EASTWEAR.. kedai tu semua nya baju-baju perempuan..dan staff2 die semua perempuan...ade 1 gegirl ni masuk n main petik je bju2 yang dia nak... aku budget dlm hati..." mesti kaya perempuan ni...pilih tanpa test or tengok harga..."

    then pilih punyer pilih....time nk byr tu die ckp cmni " alaa....xckup rm100..nk genapkan jugak..jap"... aku pun tersenyum lebar la menanti cllosing SALES aku malam ni..then...tgh pilih2 die kol orang...bf die la kot...then..ade satu lelaki masuk dalam kedai n datang kt die...die bisik2 kt lelaki tu pasal baju...laki tu layan je la..buah hati katakan...(bf aku pun xpernah layan aku camtu....xpernah gi beli baju ng die pun..huhu....sedey plk...)

    kali ni aku bawak baju2 ke counter...kt kaunter...bf die dtg kt aku nk tnya 
    " awak...berapa baju die amik?
    aku jwp "4baju...2tights...1dress biase...1 cardigan..."
    laki ( muke terkejut) 
    "oo...berapa semua ni? tp jgn punch dulu..nk tahu je"..
    aku pun kira...then gtau harga die rm89.50...
    "hah~!! ape yang mahal sangat?"
    aku pun jwp " sume new arrival kecuali cardigan..."
    tiba2 laki ni terkejut n jerit cam sawan pun ade kt gegirl tu.. " woooiii~! dah2~! aku suh pilih 2 bju je~!! ni dah 4~!! cukup2~!!"

    gegirl ni dtg hentak2 kaki smbil ckp " u kata blh amik manyak2.." muke mencebek..
    laki tu wat xtahu n tnye aku harga smbil hulur duit...
    tiba2..gegril tu "ooo,...u ngurat2 cashier ni depan i ea...gatal eaa..." sambil cubit2 laki tu...
    laki tu lak " isshhh mn ade...i tgh nk bayar ni..sabar laa..."

    so...aku bg balance n senyum la kt gegirl loghat kek wat tu...die boleh jeling aku sambil kepit tgn laki die...

    adeeehhhh~!! dey tambi~!!! ko simpan bf ko dalam laci laaaa~!!!

    Friday, 10 June 2011

    SORONG PAPAN...TARIK PAPAN...

    sambungkan...? mesti korang ingat 'BUAH KERANJI DALAM PERAHU...kan..???
    jawapannye... SALAH....
    ni jawapan die..tapi korang kene bace dulu~!!....huhu....

    A : ulat ape yang kecik2 tu eh?? yang putih-putih tuh?
    B : anai-anai la...kot..kenapa..?
    A : oo...?? anai-anai ade kt manusia ke?? ( muke hairan gila..)
    B : dah tu?
    A : alaa...die besar sikit dari anai-anai...
    C : ( datang menyampuk) kutu b#B* kot..
    A : hah~!!! aku xpegang b&b* laa....kene samak la ni??

    B&C dah heran..pehal la A ni...

    C : A...ko nk cakap ape sebenarnya ni?
    A : ade ulat kecik2 tu kt aku...merayap2...kat tmpat xsepatutnya...
    B : laa...xkemaskan kee...? ( selamber je tanye )
    A : daaa...tp ulat tu ade...cmne ye..?
    C : ape B? anai-anai? xkan la A ade anai-anai kt badan? oohh...ni mesti ade PAPAN ni...manusia mana ada 
         anai-anai.. ( pandang sambil perli B )
    A : (muke pelik...) SORONG PAPAN TARIK PAPAN...
    B & C : hah??? ape kaitan???
    A : eaah~!! aku mane ade PAPAN~! LAKI AKU ADE LAA...

    B & C : kitorang cakap pasal "papan" dengan anai-anai...tu peribahasa la A...
    A : betol laa...aku xde papan..laki aku je ade papan..die yang SORONG PAPAN TARIK PAPAN... ( pastu 
         blah gi tmpat lain...)

    B & C pk punyer pk...laaa......hal orang dah berumah tangga nye "peribahasa" rupanya...
    hahahahahah~!! bongek la A ni...die lupe ke B & C ni xkawin lagi...orang cakap lain

    membabi dan membodohkan ibu?????

    astaghfirullah hal azzimmm~... tu je yang mampu aku cakap bile dgr seorang anak yang xde perasaan pangil IBU die "HOI...KAU.....BABI....BODOH..." yg si ibu hanya diam + nangis....ape bnde ni....aku xfhm tol laa....dah la maki-maki mak die depan orang ramai...pastu siap ugut nk bunuh...sepak...n sebagainya...
    ape nk jadi dengan DAJJAL tu...haa...mmg sesuai la aku panggil die DAJJAL..kurang ajar dan DAJJAL la senang cite...
    lagi sakit hati....si ibu ni bila dinasihatkan..die boleh kata ape..
    Ibu : korang xfhm...anak akak ni ade masalah...
    belum jadi ibu : akak...die dah mmbabi2kan akk..ktrang pandang ni pun rs mcm nk sepak terajang die kak...dah la 24jam mintak duit..xdapat duit...die maki2 akak...ktrang dengar la kak.
    Ibu : akak sanyang anak akak...( nangis2)..

    sayang anak macam tu ke...?

    tadi..mase nk balik...akak tu turun sama2 dgn ktrang..mlm ni blk lewat sikit..so akak tu turun anak tangga ke parking kereta...ktrang gi arah lain...
    sekali...

    WOIII~!!!!! KO INGAT AKU NI SAPE HAH~!!! NAK TUNGGU KAU LAME SANGAT..!!!

    macam tahu je sape yang kene maki tu.
    adeeehhh....mcm ne nk tlong akak niiiii..... -___-
    aku ng mmber aku dah terdiam...

    Friday, 3 June 2011

    TIPS ATASI STREEEESSSS~!!!


    1. Menulis Diary
    Cari tempat dan waktu yang tenang, dan mulailah menulis. Anda dapat menuliskan tentang segala sesuatu yang terjadi sehari-hari. Biarkan kata-kata yang digoreskan mengalir dan keluar secara spontan, sesuai dengan yang dirasakan dan dipikirkan pada saat itu.
    2. Olahraga
    Berdasar ratusan penelitian, olahraga dapat memperbaiki aliran darah ke otak, menambah gelombang alfa di otak yang berhubungan dengan ketenangan dan relaksasi, mengurangi tekanan darah, serta mengurangi ketegangan otot.
    3. Putar & Dengar Lagu Kesayangan
    Putar lagu-lagu favorit. Ikutlah besenandung atau bahkan berdansa. Biarkan musik menyejukkan hati Anda.
    4. Tertawa
    Tonton film-film komedi, duduk santai, dan tertawa merupakan salah satu cara yang baik untuk kesehatan. Tertawa merangsang tubuh untuk memproduksi hormon yang menyebabkan otak mengendurkan stres.
    5. Ciptakan Ritual
    Ciptakan ritual yang menimbulkan kenyamanan, seperti duduk berdua dengan pasangan dan berbagi teh hangat dari cangkir yang sama.
    6. Makan Sehat
    Makanan-makanan dengan kadar lemak rendah dan karbohidrat tinggi seperti donat, popcorn, kue-kue kering serta kue dari bahan beras, merangsang zat-zat kimia dari otak kita yang membantu menyejukkan bila sedang stres.
    7. Penuhi Kebutuhan Jiwa
    Luangkan waktu untuk diri sendiri. Tidur atau menonton film percintaan yang romantis, membaca surat-surat lama, atau apa saja. Biarkan hari itu terbebas dari rutinitas.