Wednesday, 24 August 2011

bila esok


Di dalam hati selalu tersimpan
Rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
Kau diam tanpa kata
Saatku ungkap semua rasa..

Di saat ku ingin dekat denganmu
Kau semakin jauh meninggalkanku
Dan kau diam tanpa kata
Saatku ucap semua rasa...

c/o :

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Tuk cinta yang pernah kita miliki
Tuk selama-lamanya...

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
Tuk bisa menjagai hati ini
Tuk selama-lamanya...

Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatiku
Untuk cinta yang pernah engkau miliki
Untuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki
Tuk selama-lamanya...

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
Untuk bisa menjagai hati ini
Tuk selama-lamanya
Dan bila esok kita kan bertemu kembali
Masihkah ada ruang di dalam hatimu
Untuk cinta yang pernah kita miliki ‘tuk selama-lamanya

Thursday, 18 August 2011

bila si kecik ber shopping

hari ni ade 1 kes yang menarik perhatian aku....ade 1 abang ni...die datang dengan anak kecik die..rase nya umur budak kecik tu...3 tahun...die datang kedai nak beli pencil case...sibuk die duk pilih-pilih....si kecik pun sibuk same...c ayah pilih pencil case yang bahagian atas...c anak duk belek yang beg duit isi syiling... dah tu je yang dia mampu capai...haha...ayah die tengah duk kompius nak pilih...tiba-tiba...dengan tak cukup kaki die berjalan ke arah ayah dia....terus pilihkan tuk ayah dia sambil cakap :

anak : ni...atek... ( sambil tunjuk pencil case warna turquoise...)
ayah : yang ni ? ( tunjuk warna biru pulak..)
anak : atek... ( lalu capai warna coklat ) ni atek....
ayah : mana 1 ni...ayah kompius...
anak ( tunjuk semua ) atek....
ayah : (mengeluh...) ayah amik biru eaa....
anak : aaa...ateekkk...ieuu (biru)

si ayah pun membayar...tiba-tiba...si anak ...

anak : yah...ni atek.... ( tunjuk pencil case yang corak  bunga-bunga..)
ayah : erk....tu tuk perempuan..( geleng )
anak : ( seolah-olah memahami penjelasan ayahnya lalu becakap dengan diri sendiri... ( bahasa apa...hanya die je yang faham...)

Wednesday, 17 August 2011

kek yang sungguh pelik

 creative sungguh..

 sungguh mematahkan semangat untuk makan kek...

 sungguh kejam bakar anak...haha

 sungguh tak masuk akal...otaaakkk..

 aduuuhhh...kesian nye pengantin lelaki..hihi..

 sapa yang wat kek ni??? lucah tol~!!

 tak dapat BB..kek BB pn ok laa...

euuuuwwwww.....

perkahwinan yang pelik

 agak-agak kalau aku yang pakai baju nii...korang nmpak x aku?

 seraammm...

 ni kes baju koyak ke mmg style camni???

 ade feel ke nk kiss bride dengan make up cmtu???

 aduyaiii...

 kaki dvd niii...

dah macam hantu bungkus da...

pelik tapi benar

ce tengok picture-picture bawah nii...aku tengok...sampai sekarang ni duk pk...betul ke...camne ley jadi macam tu ek?

 perempuan ni terlebih diet ke hape???

 dah macam batu belah batu bertangkup pulak...

pokok bercinta dengan motor???

jom shopping di bandung~!!

tadi tengok tv3 pasal pasar baru bandung...tengok baju-baju di murah-murah n sangat-sangatlah banyak...nak kumpul duit g shopping sane la 1 hari nanti...meh sini nak kongsi sedikit info pasal PASAR BARU BANDUNG..


Pasar Baru Bandung

Pasar Baru Bandungatau kini disebut juga dengan Pasar Baru Trade Centre berlokasi di Jl.Otto Iskandar Dinata. Salah satu tempat shopping di Bandung ini termasuk ke dalam pasar baru modern yang menjual berbagai sandang dengan harga yang relatif terjangkau dengan kualitas baik. Banyak juga kios atau tempat penjualan di Pasar Baru Bandung yang bisa anda temukan juga di mall – mall besar di Bandung, itu berarti Pasar Baru Bandung tentu tidak kalah pasarannya dengan mall mall lain. Di tahun 1935, Pasar Baru adalah pasar terbersih dan teratur se-Hindia Belanda.

Lokasi Pasar Baru Bandung terletak di tengah kota Bandung, Tak Jauh dari Jl. Asia Afrika Bandung. Akses menuju lokasi ini sangat mudah dan amat dikenal oleh penduduk Bandung. Jenis barang yang diperjual belikan di Pasar Baru Bandung ini mulai dari aneka pakaian jadi, kain batik, Baju Batik, Bed Cover, Baju Muslim, Jilbab, Kebaya, Perlengkapan Muslim dan lain lain.

Di Pasar Baru Bandung pakaian atau kain yang ditawarkan mulai dari kwalitas rendah sampai kwalitas bagus. Jika beruntung maka bisa berbelanja dengan harga miring namun kwalitas barang yang cukup bagus.

Ada beberapa tips jika ingin berbelanja di Pasar Baru Bandung:- Pastikan kwalitas barang yang di beli, agar tak kecewa nantinya. - Jika barang tidak menggunakan lebel harga, berarti barang bisa ditawar- Simpan Tas atau dompet di bagian depan badan, bukannya menakuti tapi hanya menghindari dari hal-hal yang tidak diinginkan, karena Pasar Baru Bandung sangat ramai.

Sedikit sejarah mengenai Pasar Baru Bandung yang dulunya merupakan Pasar Baroeweg. Pasar ini di bangun sekitar tahun 1884 sebagai pengganti pasar lama di kawasan Ciguriang (di daerah Jl.Kepatihan saat ini) dulu masih merupakan pasar biasa yang kemudian di adakan renovasi pada tahun 2001 menjadi Pasar Baru Bandung yang kita ketahui saat ini. Satu yang pernah membanggakan dari Pasar Baru Bandung ini yaitu pada tahun 1935, Pasar Baru Bandung mendapatkan predikat sebagai pasar terbersih dan teratur se- Hindia Belanda.

Pasar Baru Bandung yang juga merupakan pasar modern tertua yang masih berdiri saat ini memiliki 11 lantai termasuk area parkir. Di Pasar Baru Bandung selain banyak penjual pakaian, sepatu, tas dan lain sebagainya terdapat pula satu lantai yang khusus menjual tekstil, sentra penjualan kain dan batik yang ada di Pasar Baru Bandung pun cukup terkenal hingga ke negeri sebrang, hingga biasanya selalu saja tamu dari Jacktour.com memakai pilihan service Bandung Car Rental dari Jacktour.com selain untuk di kendarai pribadi juga disediakan satu mobil kosong hanya untuk di isi belanjaan mereka dari Pasar Baru Bandung dan di tambah pula dari tempat perbelanjaan lain seperti Factory Outlet Bandung misalnya.

Karena di Pasar Baru Bandung pengunjungnya selalu padat sebaiknya berbelanja kePasar Baru Bandung jangan memakai perhiasan berharga yang berlebihan juga selalu jaga tas anda selalu didepan untuk menghindari dari terjadinya pencopetan.

Nah sekarang, jika ke Bandung anda sudah tau kan tempat untuk berbelanja pakaian dengan harga grosir dan mutu yang tak kalah bagus. Ada juga sebagian orang bilang Belum ke Bandung jika belum ke Pasar Baru Bandung.

awan yang jatuh di bumi Arab


subahanallah.....
awan yang jatuh di bumi Arab....macam xpercaya je...
tapi....dengan kuasa-Nya...semua boleh jadi kan....

Tuesday, 16 August 2011

lesbian oo lesbian

terkejut tol aku bukak FB aku tadi...ade sorang lesbian ni..profile picture dia gambar die punye tuuuttt dok komen-komen hampir semua picture aku...seraammm...siap cakap " alangkah best nye saya macam awak" "awak sopan saya tak"...motif die apa daa????????

berubah la wahai lesbian woii...jangan la duk ngurat-ngurat aku....tak mau....tak mau...

terus aku block die....

heeyyyy xfaham la...pakai tudung n tak seksi pun kaum sejenis minat...cammane nii..... (-___-)"

demam lagi...

hari ni dah 2hari demam....tp herannya...1st day semalam....teruk gak...tapi aku mampu kerja dan puase...tapi hari ni...tak boleh langsung....

dari duduk atas kerusi...sampai aku bersila atas lantai..duduk bawah meja...huu....staff-staff lain suruh aku bukak puase...masalahnye...sayang la...nak bukak..lagi 4 jam...(konon-konon wonder women la nii) sekali......dah ramai sangat risau....aku pun beli la air ni...sampai aku tersandar dan terlentang....kat dalam stor mase minum...sumpah tak larat...

tetiba...dalam 10 minit camtu...badan aku berpeluh-peluh....happy sangat-sangat....(^__^)...sebab dah ade tenaga....

tapi...nak balik kerja tadi...demam balik...adeehh.... :( 

nak beli kan pharmacy tu tak sempat...rushing...beli air badak biase je....huu...esok nak beli air tu lagi laa....harap-harap esok boleh puase penuh....:)...

Monday, 15 August 2011

sepasang kurung biru



Tiada salam atau ucapan
Tiada pesan tanda ingatan
Suasana penuh keriangan
Ku teringat pada seseorang
oh...

Di hari yang berbahgia ini
Hatiku kosong dan sepi sekali
Betapa manis kenangi lalu
Menyambut raya bersama denganku
oh...

( korus )
Tiada bisikan lembut yang ku dengar
Hanya suara azan sayup bergema
Masih kurasakan hangat tanganmu
Di pagi raya bersalam dengan ku

Tetamu datang tetamu pergi
Namun tak tiba orang ku nanti
Hanya sepasang kurung nan biru
Menjadi teman mengubat rindu ku
oh...
( ulang korus )

Friday, 12 August 2011

Berita Harian Online | Eksklusif: Yusry, Lisa naik pelamin 2012

Berita Harian Online | Eksklusif: Yusry, Lisa naik pelamin 2012

ape hal~???!!!!!!!!!!!

ape hal???
bila aku take over kiosk je...tiba-tiba kira stock....

ape hal???
aku kira stock tele kenapa ASSISTANT SUPPERVISOR kira ade je short??? die kira laju dan XDOUBLE COUNT punn~!!! kenapa tak tanya die???

ape hal???
stock short KENE TOLAK GAJI pulak????

ape hal???
kau tiba-tiba fikir aku main stock????

ape hal???
semua benda mesti bermula dari aku??

ape hal???
pekerja lama korang TAK KIRA STOCK N TOLAK GAJI????

ape hal???
korang tau tak pekerja lama HANYA FOLLOW UP STOCK JE???

ape hal???
korang kata just amik stock yang item banyak short je..tapi kali ni 1 ITEM PUN BERKIRA??? MASALAHNYA......AKU KIRA SAMA....DOUBLE COUNT LAGI KOT~!! ASSISTANT TU KIRA SEKALI TAPI BANYAK SHORT...~!

ape hal???
ko terima KIRAAN ASSISTANT SUPERVISOR SEBAB DIE KERJA 5 TAHUN....ko hingat die kira tu BETUL AND TEPAT KE?????~!!!!

ape hal???









bulan ni KIRANYA AKU KERJA FOR FREE KE HAPE?????????~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ape hal???
ape hal???
ape hal??? 


APEEEE HAAALLLLL~!!
ARGHH~!!!!!!






* DONT TEST MY TEMPER. I REALLY MEAN IT.



Thursday, 11 August 2011

Lirik lagu Geisha Cinta dan Benci

suke dgr lagu nii...sweet sgt.... (^__^)....

                                                                    bagaimana cara membuatmu bahagia.....
                                             nyaris ku menyerah jalani semuatlah berbagai kata ku ungkap percuma
agar kau percaya cintaku berharga
                                                                tak kuat ku menahanmu, mempertahankan cintaku
namun kau begitu saja, tak pernah merindu
                                                                                                       reff:

sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa...
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu...
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa

memisahkan segala cinta dan benci yang ku rasa
                                                                               apa kau mengerti ku sedih sendiri
tanpa ada kamu ku merasa sepi
                                                               telah lama ku menantimu, diam sendiri menunggu
setengah hati mencinta, ku sakit karenamu
repeat reff
woo ooo ku sakit karenamu
                                                                    sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa......
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu.....

sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa

memisahkan segala cinta dan benci
                                                                        sungguh aku tak bisa membenci dirimu....
sesungguhnya aku tak mampu.....

sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa....
memisahkan segala cinta dan benci ooo

cinta dan benci ooo yang ku rasa

ape~?!!!! dpt anak perempuan~!!! aku ceraikan kau~!!

mengarut je kan statement kat atas tu...tapi tulah hakikat nye...ade staff aku ni....die cerita kisah keluarga die kat aku dengan sorang lagi ni...mula-mula cakap pasal kawin..die dah tunang...kitorang tanye la bila nak kawin...die tiba-tiba bukak cite....

die : aku nak kawin...tapi ayah aku tak nak nikahkan...

kami : sebab??

die : sebab.parents aku dah bercerai...ayah aku kawin 5...dia xsuka anak perempuan...

kami : (terdiam...)

die : 2-nd sampai bini ke 4 semua dapat anak perempuan...so semua die ceraikan...then...die kawin lagi...yg  ke -5 ni...dapat 2 anak lelaki...die memang ade ramai perempuan...nak wat macam mane..

kami : ko pernah jumpa tak ayah ko dengan adik-beradik lain?

die : tak....ayah bercerai dengan mak masa umur aku 2 tahun kalau tak silap...tapi mak ade je cerita pasal die...bini-bini baru dia...and adik-beradik aku yang lain...

kami : sorry la...tapi apasal ayah ko macam tu? die ingat ni zaman FIRAUN kaa??

die : entaahh....aku dah biase dah membesar tanpa ayah....tak kisah pun kalau die tak ada...raya pun dia xpernah datang....call pun tak...bia la diaa...

* ape daaaa......zaman sekarang dah pelik-pelik....bersyukur la dapat anak....hairan....jadikan cerita ini sebagai ikhtibar...

Monday, 8 August 2011

10 TANDA WAJIB KAWIN


…..السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Pernah kah anda berasa sunyi dihati walaupun dikellilingi ramai orang? hah itu dah ade tanda2 wajib kahwin tu. Jalan jalan ke blog kawan, baca tentang artikal 10 tanda wajib kahwin. Ceh kalau bab kahwin ni memang cepat je klik nak baca. oh tidak. Gatal eh. Mane ade mane ade.
Cinta bertambah indah dengan ikatan pernikahan..
10 tanda wajib kahwin

1. Sunyi di hati walaupun dikelilingi ramai orang.
“Dan kahwinkanlah orang yang bersendirian di antara kamu dan orang yang layak (berkahwin) daripada hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, maka Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya; dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (Surah an-Nur : 32)
Perasaan sunyi dan sayu merupakan sindrom paling kerap menimpa manusia yang kosong hatinya daripada mengingati Allah. Kesunyian ini bermaksud hati terasa kosong dan wujud perasaan sepi sehingga boleh membawa kepada penderitaan, kepiluan serta kesedihan. Usahkan diri mereka yang mengalaminya, orang yang melihat juga akan berasa kesedihan tersebut.
Apabila seseorang itu berasa sunyi sekalipun terdapat ramai orang di sampingnya, maka itu adalah tanda pertama bahawa dia sudah sampai waktu untuk berkahwin. Kawan yang ramai bergelak ketawa tetapi jenaka dan lelucon itu tetap tidak dapat mengubat kekosongan di hati. Ini lantaran wujud ruangan vakum yang perlu diisi oleh seseorang yang dipanggil sebagai ‘buah hati’. Apabila didatangi perasaan sunyi yang pelik ini, maka ketahuilah bahawa perkahwinan itu sudah diwajibkan bagi mencegah kejadian dan penyakit lebih berat.
Rasulullah bersabda:
“Sesungguhnya syaitan itu bersama seorang dan menjauh apabila berdua.” – Hadith sahih riwayat Ahmad, an-Nasa’i, at-Tirmizi, Ibn Hibban dan lain-lain.
Apabila berseorangan, manusia itu mudah terdedah kepada pelbagai godaan, pemikiran tidak tangkas, akal lemah dan mudah terperangkap oleh tipu daya syaitan. Maka ketika itu, berkahwin sudah menjadi wajib bagi menyelamatkan kehidupan. Ini kerana syaitan sentiasa mendorong manusia untuk berbuat mungkar sehingga mereka terjerumus ke dalam jurang maksiat.

2. Kehidupan yang tidak terurus.
Kehidupan sepatutnya menjadi medan untuk beramal soleh dan menunaikan kewajipan serta perintah ALLAH dengan mengikuti lunas-lunas Islam. Kehidupan memberi kita satu peluang mengumpul sebanyak mungkin pahala bagi mendapatkan ganjaran syurga. Malangnya, bagi sesetengah orang, kehidupan mereka tidak terurus. Ia boleh dilihat ketika menziarahi rumah mereka. Keadaannya bersepah, tidak kemas, makan serta pakai mereka tidak teratur sehingga mengundang pelbagai masalah sampingan. Justeru orang seperti ini perlu dikahwinkan.Perkahwinanlah yang akan menjadikan mereka lebih bertanggungjawab serta berkeyakinan untuk menjalani kehidupan dengan lebih baik dan juga bersistematik.
Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda:
“Sebaik-baik wanita yang menunggang unta salah satunya ialah wanita Quraisy yang solehah dan yang keduanya ialah wanita Quraisy yang berbuat baik kepada anak yatim yang masih kecil dan mengurus sendiri keperluan suaminya.” – Hadith sahih riwayat Muslim no. 4589.

3. Jiwa menjurus kepada lawan jantina
Pernahkah terjadi perasaan berdebar-debar dan jantung berdegup laju tatkala berada berhampiran dengan lawan jantina? Sekiranya ‘ya’ dan jika keadaan sudah menjadi parah, jangankan sesekali duduk berdekatan, cukuplah kalau hanya sekadar melihat wanita cantik atau lelaki kacak melintas di hadapan mata.
Rasulullah S.A.W. bersabda:
“Maka sesiapa yang fitrahnya diarahkan kepada sunnahku, maka dia telah mendapat petunjuk. Sesiapa yang fitrahnya terarah kepada selainnya, maka dia telah binasa.” – Hadith riwayat Ahmad dan Ibn Hibban.
“Katakanlah kepada orang mukmin (lelaki) agar mereka menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan mereka. Demikian adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada wanita mukminah agar mereka menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan mereka…” – Surah an-Nur: 30-31
Rasulullah S.A.W. bersabda di dalam sebuah hadith qudsi yang menerangkan bahawa pandangan itu seperti panah beracun.
“Pandangan itu adalah panah beracun di antara panah iblis. Sesiapa yang meninggalkannya kerana takut kepadaKU, maka akan AKU gantikan dengan keimanan, yang ia dapatkan manisnya di dalam hatinya.” – Hadith riwayat at-Tabrani dan al-Hakim.
Jika hati atau jantung berdebar-debar sewaktu memandang lawan jantina, maka sudah pasti mereka ini termasuk di dalam golongan yang diwajibkan berkahwin.
ALLAH berfirman:
“Dan antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan Rahmat-Nya: bahawa DIA menciptakan untukmu (lelaki) isteri-isteri daripada jenismu sendiri supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikan antara kamu (suami isteri) kasih sayang dan belas kasihan, sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan yang menimbulkan kesedaran bagi orang yang berfikir.” – Surah ar-Rum: 21

4. Hilang fokus apabila wujud lawan jantina.
Hilang fokus atau lemah tumpuan adalah perkara normal yang berlaku kepada kebanyakan orang bujang. Keadaan ini berlaku kerana mereka kerap memikirkan berkisar tentang soal pasangan, masa depan yang tidak pasti dan persepsi daripada banyak pihak. Akibatnya, ia memberi kesan kepada tugas harian seperti mereka mudah hilang tumpuan, prestasi kerja merosot serta hasil produktiviti menurun. Mereka yang mengalami gejala hilang fokus atau lemah tumpuan ini adalah berpunca daripada faktor psikologi serta perasaan tidak stabil. Umumnya, penyakit ini disebabkan oleh kesunyian dan kekurangan cinta serta belaian kasih sayang. Jalan selamat dan ubat yang paling mujarab kepada masalah ini ialah dengan berkahwin.
“Dan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada ALLAH dan Rasul-Nya; mereka itu akan diberi rahmat oleh ALLAH; sesungguhnya ALLAH Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana. ALLAH menjanjikan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, (akan beroleh) syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka kekal di dalamnya dan beroleh tempat-tempat yang baik di dalam Syurga ‘Adn serta keredhaan daripada ALLAH yang lebih besar kemuliaannya; (balasan) yang demikian itulah kejayaan yang besar.” – Surah at-Taubah: 71-72

5. Cemburu melihat kebahagiaan orang lain.
Perasaan cemburu atau ghirah di dalam Islam terbahagi kepada dua bahagian. Pertama ialah padabahagian yang halal dan diperintahkan iaitu cemburu di dalam perkara kebaikan. Kedua ialah kepada perkara haram serta dilarang iaitu cemburu yang melampaui batas dan merosakkan. Cemburu yang melampaui batas ini disebut hasad. Perasaan hasad ini mampu menghapuskan kebaikan yang ada pada diri mereka, sebagaimana api membakar kayu kering. Inilah yang dinyatakan oleh Rasulullah S.A.W. di dalam sabdanya:
“Jauhkanlah (oleh kamu) dengki (hasad) kerana ia akan memakan kebaikan sebagaimana api membakar kayu.” – Hadith riwayat Abu Daud.
Di dalam hadith yang lain, ada disebutkan:
“Janganlah saling hasad dan jangan mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah saling bermusuhan. Hendaklah saling memaafkan dan jadilah kamu bersaudara.” – Hadith riwayat Muslim.
Berusaha menunaikan kewajipan perkahwinan jika sudah wujud perasaan cemburu dan tertekan apabila melihat kebahagiaan orang lain. Terutamanya ketika melihat kawan-kawan di sekeliling sudah pun mempunyai pasangan. Cemburu melihat orang lain berpasangan adalah isyarat bahaya bahawa perkahwinan itu perlu disegerakan. Ketahuilah bahawa perkahwinan itu sememangnya indah sehingga wajar untuk kita berasa cemburu.

6. Wujud perasaan sayang terhadap kanak-kanak.
Ini berlaku kepada mereka yang sudah sampai seru untuk berumah tangga. Apabila perasaan keibuan atau kebapaan tumbuh di dalam sanubari, ia akan mula memainkan peranan dengan menguasai diri dan mempengaruhi segala tindak tanduk. Ini menunjukkan bahawa seseorang yang sudah sampai waktu untuk memiliki keluarga sendiri. Inilah fitrah yang sudah ditetapkan oleh ALLAH.
ALLAH berfirman:
“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak daripada jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi ALLAHlah tempat kembali yang baik (syurga).” – Surah ali-Imran : 14
Ketika memegang kanak-kanak atau bayi, terasa berat untuk kita melepaskannya. Apabila berada berhampiran mereka, naluri keibuan atau kebapaan itu seolah-olah mendorong kita untuk merangkul, bermain, mengusik dan membelai manja serta menikmati penuh gembira senyuman yang suci bersih itu. Itulah petanda bahawa sudah tiba masanya kita bergelar ibu dan bapa.

7. Jatuh cinta pada seseorang.
Jatuh cinta merupakan fitrah setiap manusia, begitu juga dengan perasaan minat dan suka. Ia adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan kerana ALLAH telah mencipta manusia dengan fitrah sedemikian. Lelaki dijadikan untuk tertarik kepada wanita dan begitulah juga sebaliknya. Maka,tarikan ini adalah fitrah di mana ALLAH telah menyediakan jalan keluar yang paling sempurna iaitu dengan berkahwin secara sah. Perkahwinan merupakan sebaik-baik jalan perhubungan di antara lelaki dan wanita.
Ibn al-Qayyim berkata bahawa ia adalah ‘Ketetapan ALLAH dengan hikmah-Nya menciptakan makhluk dalam keadaan saling mencari yang sesuai dengannya. Secara fitrah saling tertarik dengan jenisnya. Tetapi akan menjauh daripada yang berbeza dengannya.’ Inilah ketetapan ALLAH kepada semua makhluk-Nya.
ALLAH berfirman:
“DIAlah yang menciptakan kamu daripada diri yang satu dan daripadanya, DIA menciptakan isterinya, agar dia merasa senang kepadanya…” – Surah al-A’raf: 189

8. Desakan hawa nafsu
Ini selalu terjadi kepada lelaki dan wanita yang baru mencapai usia remaja. Sekiranya terdedah kepada lawan jantina, mereka akan cepat tergoda dan teruja. Bahkan, golongan dewasa yang mencapai usia pertengahan juga kerap kali mempunyai desakan ini. Hal ini disebabkan oleh banyak faktor dan perkara ini perlulah diambil berat. Mereka mesti berhati-hati di dalam mengendalikan hawa nafsu tersebut kerana ia boleh mengundang pelbagai masalah dan bahaya. Jalan paling selamat bagi menangani desakan nafsu ini ialah melalui perkahwinan. Melaluinya, desakan tersebut dapat dilangsaikan menurut tatacara Islam.
Hadith ini memiliki syahid yang diriwayatkan oleh Abu Zubair. Daripada Jabir, bahawa Rasulullah S.A.W. melihat seorang wanita lalu wujud keinginan di dalam hati baginda. Lalu baginda mendatangi Zainab yang sedang membuat roti dan lantas melaksanakan hajatnya. Setelah selesai, baginda keluar dan bersabda:
“Sesungguhnya seorang wanita menghadap dengan bentuk syaitan dan mundur dengan bentuk syaitan juga. Jika ada di antara kalian melihat seorang wanita, lalu berasa ghairah, maka datangilah isterinya (salurkan kepadanya). Sebab hal itu dapat menolak penyakit yang ada dalam hatinya.” – Hadith riwayat Imam Muslim, Abu Daud, al-Baihaqi dan Ahmad. Matan ini milik Ahmad daripada beberapa jalur yang berasal dari Abu Zubair.
Maksud ‘wanita sebagai menghadap dengan bentuk syaitan’ bukan menunjukkan satu penghinaan atau penindasan. Makna paling tepat ialah wanita itu dipergunakan oleh syaitan dengan menghiasi mereka sehingga kelihatan cantik di mata lelaki yang memandang. Hakikatnya, wanita itu biasa sahaja. Hal itu berlaku kerana syaitan menghiasi mata dengan penipuan dan godaan.

9. Beronani.
Onani atau melancap ialah perbuatan mengeluarkan air mani bukan melalui hubungan intim atau persetubuhan. Beronani adalah satu perbuatan yang dipandang sebagai dosa besar di sisi Islam.Demikian, menurut majoriti para fuqaha. Imam Syafi’e dan Imam Malik juga mengharamkan perbuatan sedemikian. Ini berdasarkan firman ALLAH S.W.T. di dalam al-Quran:
“Dan mereka yang menjaga kehormatannya (dalam hubungan seksual) kecuali kepada isteri atau hamba sahayanya, maka sesungguhnya mereka tidaklah tercela. Barang siapa yang mengingini selain yang demikian, maka mereka adalah orang yang melampaui batas.” – Surah al-Mukminun: 5-7
“Hendaklah kamu berpuasa kerana puasa itu dapat mengawal.” – Hadith riwayat al-Bukhari no. 5063, Muslim no. 3389, an-Nasa’i dan Ahmad.
Hadith tersebut jelas menunjukkan bahawa puasa berperanan untuk mencegah nafsu syahwat, bukannya merawat. Rawatan mujarab bagi penyakit ini hanyalah melalui perkahwinan.

10. Dorongan untuk melakukan hubungan intim.
Seseorang itu wajib berkahwin jika telah wujud di dalam jiwanya desakan untuk melakukan hubungan intim. Lelaki yang memiliki desakan nafsu yang kuat dibenarkan untuk berkahwin sehingga empat orang isteri pada satu masa. Ketentuan ini diperkuat lagi dengan ayat al-Quran.
ALLAH berfirman:
“…Kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi: dua, tiga atau empat. Kemudian, jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil maka (kahwinilah) seorang sahaja…” – Surah an-Nisa’ : 3.
Itulah hikmah ALLAH memberi keizinan untuk berpoligami kepada suami yang memiliki kekuatan dan kemampuan yang ditetapkan oleh-Nya. Memiliki nafsu syahwat yang kuat bukanlah satu kesalahan. Sebaliknya, ia adalah kebaikan jika disalurkan pada jalan yang halal dan benar. Justeru, lelaki haruslah lebih bijak dalam menangani kemampuan ini.

Friday, 5 August 2011

married

married couple...sweet nye la haaiii.....congrates to her.... this is my friend...athirah....n her hubby..saif syaikal...aduh...tentgok pic wedding die...grand nye la haiii..mane xnye...hubby co-pilot...die lak model+artist+student uitm...n a bit closed to me...


athirah n hubby...

athirah and her bestfriend NEELOFFA..

congrates girl~!! u made me jealous to hv a wedding theme exactly like urs...can aa..? ^___^

Wednesday, 3 August 2011


Ku bersyukur kepadaMu
Hanya dikau yang satu
Memberiku cahaya hidupku
Maha Esa
Gelap tanpa kasihMu
Perjalananku buntu
Ampuni segala dosa-dosaku

Aku terpaku melihat kebesaranMu
Aku bersyukur segala rezeki untukku
Dan juga bila kau dalam fikiranku
Aku tunduk membisu
Terus sujud padaMu
Mari kita renungi segala apa terjadi
Mana perginya cinta
Mana hilangnya setia
Aku akan terus cekalkan hati ini
Dari terbit sehingga terbenamnya mentari

Dunia sementara kan dihitung juga
Sebelum terlambat tunaikan kewajipan kita
Tak guna airmata menitik bila tiba masa
Syurga atau neraka itulah jawapannya
Aku lelaki lengkap dengan anggota
Berfikir setiap masa fikir tentang keluarga
Lindungilah aku dari fitnah dan noda
Kau tempatku meminta
Kau beri ku bahagia

Chorus
Ku bersyukur kepadaMu
Hanya dikau yang satu
Memberiku cahaya hidupku
Maha Esa
Gelap tanpa kasihMu
Perjalananku buntu
Ampuni segala dosa-dosaku

Ku hirup secukup udara
Hatiku buka termenung
Melihat jalan gelap lagi mendung
Kadangkala ku bertanya
Ke mana cahaya
Mana nak ku cari sedikit kudrat dan keramat
Yang penuh rahmat
Berjuta-juta kali dunia mempermainkanku
Hati menurut nafsu
Nafsu menipu aku
Tapi ku bersyukur pada yang maha Esa
Dapatlah pena menari meluah kata-kata

Ku meredhai apa yang telah terjadi
Tunjukkanlah jalan benar ampunilah dosaku

Ulang Chorus

Aku tafakur di hadapanmu
Berderai-derai airmataku gugur
Tidak tertanggung
Peperangan emosi ini takkan terhenti
Selagi dosa lama masih aku bebani
Moga aku disirami salju kasih Illahi
Semoga malamku tak bertemankan mimpi ngeri
Berikanku secebis kekuatan kebahagiaan
Hati ini moga engkau terangkan

Ulang Chorus

Oh Tuhan yang satu
Ku serahkan diriku
Hanya kepadaMu
Hanya mampu berserah kepadaMu
Ampuni segala dosa dosaku

Monday, 1 August 2011

demam pade 1st day puase...


sedey sangat-sangat..hari ni...berbuka sorang2...dah tu blh demam lak tu...mengalir air mata ni masa makan tadi..(tetiba je sayu....xrock la gini~ )..1st puase berbuka sorang...demam....adeeehhh....cube untuk sembunyikan kesedihan dengan gelak ketawa  dan kerja...kerja...kerja... 

hmmm....1 lgi...badan ni dah bg signal suh stop kerja...tp...i need money...i have to survive...sape nak bagi duit kalau tak kerja...:( aku nak sgt2 tolong orang yang aku sayang...tak mau susah kan sape-sape..tak pe if aku sorang2 susah...eerrr.....hari ni kerja pun tak bape focus...sorry wahai manager...sales hari ni sikit je...tak larat nak layan customer....1hari ni memang tak larat tp kene laratkan jugak..

to my dear..dont worry bout me...saya dah besar...insya allah saya mampu jaga diri sendiri dan handle demam ni...
k la nitee uolzzz...